JAHODOVÉ TARTALETKY

JAHODOVÉ TARTALETKY

Ingredience:

Těsto -

  • 250 g Předměřické hladké mouky + trocha k poprášení válu
  • 140 g studeného másla
  • 110 g moučkového cukru
  • 1 vejce
  • tuk na vymazání formiček

Krém -

  • 500 ml plnotučného mléka
  • 1 vanilkový lusk
  • 6 žloutků
  • 125 g jemného krupicového cukru
  • 60 g Předměřické hladké mouky
  • 250 ml šlehačky

Na krém navrstvíme -

  • 600 g jahod, pokrájených na plátky
  • 100 g pistácie na posypání
    moučkový cukr                   

Máta / meduňka na ozdobu

 

POSTUP - korpus

Všechny suroviny na korpus rychle vypracujeme v hladké těsto, které dáme na hodinu do lednice vychladnout. Hotové a vychladlé těsto rozválíme na plát silný asi 3-4 mm a vykrojíme z něj tartaletky.

 

Formičky si vymažeme máslem a vysypeme moukou. Těsto vložíme do formiček, propíchneme vidličkou a pečeme na 180 C cca 15 min. Upečené tartaletky necháme vychladnout a vyklopíme z formiček.

 

Krém - do misky si dáme žloutky s cukrem a utřeme hmotu do hladkého krému. Přidáme hladkou mouku a důkladně vmícháme do směsi. Poté si do hrnce nalejeme mléko a přidáme zrníčka z jednoho vanilkového lusku a vložíme i zbytek lusku. Mléko za stálého míchání přivedeme k varu a odstavíme z plotny. Do mléka za důkladného míchání vlijeme směs žloutků, cukru a mouky. Po promíchání vrátíme hrnec na plotnu a na mírném stupni ohříváme. Po cca 3 minutách začne směs houstnout. Až bude krém hustý, ostavíme hrnec z plotny a dáme vychladnout.

Po vystydnutí krému si ušleháme smetanu, kterou opatrně vmícháme do krému.

 

Krémem naplníme tartaletky, navrstvíme ovoce a necháme ztuhnout.

Dozdobíme pistáciemi, moučkovým cukrem, mátou nebo meduňkou.

zpět na přehled receptů