JAHODOVÉ TARTALETKY
JAHODOVÉ TARTALETKY
Ingredience:
Těsto -
- 250 g Předměřické hladké mouky + trocha k poprášení válu
- 140 g studeného másla
- 110 g moučkového cukru
- 1 vejce
- tuk na vymazání formiček
Krém -
- 500 ml plnotučného mléka
- 1 vanilkový lusk
- 6 žloutků
- 125 g jemného krupicového cukru
- 60 g Předměřické hladké mouky
- 250 ml šlehačky
Na krém navrstvíme -
- 600 g jahod, pokrájených na plátky
- 100 g pistácie na posypání
moučkový cukr
Máta / meduňka na ozdobu
POSTUP - korpus
Všechny suroviny na korpus rychle vypracujeme v hladké těsto, které dáme na hodinu do lednice vychladnout. Hotové a vychladlé těsto rozválíme na plát silný asi 3-4 mm a vykrojíme z něj tartaletky.
Formičky si vymažeme máslem a vysypeme moukou. Těsto vložíme do formiček, propíchneme vidličkou a pečeme na 180 C cca 15 min. Upečené tartaletky necháme vychladnout a vyklopíme z formiček.
Krém - do misky si dáme žloutky s cukrem a utřeme hmotu do hladkého krému. Přidáme hladkou mouku a důkladně vmícháme do směsi. Poté si do hrnce nalejeme mléko a přidáme zrníčka z jednoho vanilkového lusku a vložíme i zbytek lusku. Mléko za stálého míchání přivedeme k varu a odstavíme z plotny. Do mléka za důkladného míchání vlijeme směs žloutků, cukru a mouky. Po promíchání vrátíme hrnec na plotnu a na mírném stupni ohříváme. Po cca 3 minutách začne směs houstnout. Až bude krém hustý, ostavíme hrnec z plotny a dáme vychladnout.
Po vystydnutí krému si ušleháme smetanu, kterou opatrně vmícháme do krému.
Krémem naplníme tartaletky, navrstvíme ovoce a necháme ztuhnout.
Dozdobíme pistáciemi, moučkovým cukrem, mátou nebo meduňkou.