MRKVOVÝ DORT
MRKVOVÝ DORT
TĚSTO / hrnkové – hrnek 250 ml
- 4 hrnky mrkve (nasekané v robotu, ne nastrouhané)
- 2 hrnky Předměřické polohrubé mouky
- 4 vejce
- 3/4 hrnku slunečnicového oleje
- 1 hrnek nasekaných vlašských ořechů
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1/2 lžičky soli
- 1 hrnek třtinového cukru
- 1 lžičku vanilkového extraktu
- 1 lžičku skořice
KRÉM
- 500 g krémového sýru (mascarpone, lučina )
100g změklého másla - 1 lžíce medu /javorový sirup
- šťáva z ½ citronu
- 50 g cukru moučka
POSTUP
Ušleháme vejce s přírodním cukrem a olejem. Opatrně přidáme ostatní ingredience určené do korpusu. Směs jemně mícháme a jakmile budeme mít kompaktní hmotu, vlijeme těsto do formy. Pečeme v kulaté dortové formě (průměr 28cm) na 180 C cca 30 min.
Krém si připravíme rozmícháním změklého másla a sýru, dosladíme medem, javorovým sirupem či cukrem. Korpus necháme zchladnout, překrojíme ho na dvě půlky. Polovinu krému namažeme dovnitř a druhou polovinu krému navrstvíme na vrchní korpus. Necháme vychladnout v lednici alespoň 30 min.
Zdobíme pomerančovou kůrou, ořechy nebo jedlými květy.