MRKVOVÝ DORT

MRKVOVÝ DORT

TĚSTO / hrnkové – hrnek 250 ml

  • 4 hrnky mrkve (nasekané v robotu, ne nastrouhané)
  • 2 hrnky Předměřické polohrubé mouky 
  • 4 vejce
  • 3/4 hrnku slunečnicového oleje
  • 1 hrnek nasekaných vlašských ořechů
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 hrnek třtinového cukru
  • 1 lžičku vanilkového extraktu
  • 1 lžičku skořice

KRÉM

  • 500 g krémového sýru (mascarpone, lučina )
    100g změklého másla
  • 1 lžíce medu /javorový sirup
  • šťáva z ½ citronu
  • 50 g cukru moučka

 

 

POSTUP

Ušleháme vejce s přírodním cukrem a olejem. Opatrně přidáme ostatní ingredience určené do korpusu. Směs jemně mícháme a jakmile budeme mít kompaktní hmotu, vlijeme těsto do formy. Pečeme v kulaté dortové formě (průměr 28cm) na 180 C cca 30 min.

 

Krém si připravíme rozmícháním  změklého másla a sýru, dosladíme medem, javorovým sirupem či cukrem. Korpus necháme zchladnout, překrojíme ho na dvě půlky. Polovinu krému namažeme dovnitř a druhou polovinu krému navrstvíme na vrchní korpus. Necháme vychladnout v lednici alespoň 30 min.

 

Zdobíme pomerančovou kůrou, ořechy nebo jedlými květy.

 

zpět na přehled receptů